venerdì 17 agosto 2007

OM ANNA POLITKOVSKAJA NIET TE VERGETEN

Op 7 oktober 2007 is een jaar geleden dat Anna Politkovskaja op de drempel van haar huis te Moskou is vermoord. Wie haar, met gemaskerd gezicht, met vier pistoolschoten heeft gedood loopt nog altijd ongestraft rond, zoals ook degenen die de opdracht hebben gegeven de moedigste journaliste die Rusland kende neer te schieten.
In haar vaderland was Anna onbekend, zoals president Putin enkele uren na de executie op het juiste moment hielp herinneren. Dààr zijn de boeken van Anna over Tsjetsjenië en de democratische regressie in Rusland nooit gepubliceerd. De vrijheid van pers wordt in Rusland bedreigd sinds sinds het Kremlin wordt geleid door een ex- KGB kolonel. Ondanks veelvuldige bedreigingen heeft Anna nooit haar land willen verlaten. Haar moedige reportages over de schendingen van de mensenrechten in Groznj maar ook in Moskou waren in het Westen wel bekend. Toch heeft geen enkele vertegenwoordiger van de Europese Unie de noodzaak gevoeld bij haar begrafenis aanwezig te zijn, noch regeringsleiders, of premier die spreekt over het verspreiden van de vrijheid. Hoewel de politiek onoplettend is geweest (bijvoorbeeld door zich op de strijd om de prijs voor Russisch gas te storten), de culturele wereld mag Anna Politkovskaja niet vergeten!
Daarom roepen wij kranten, theaters, orkesten, individuele artiesten in heel Europa op om op 7 oktober 2007 iets organiseren om Anna te herdenken.
Om duidelijk te maken aan wie haar heeft laten ombrengen: wij zullen niet vergeten!

mailto: 7ottobre2007@gmail.com

Nessun commento: