venerdì 17 agosto 2007

PENTRU A NU O UITA PE ANA POLITKOVSKAJA

Pe 7 octombrie se implineste un an de cand Ana Politkovskaja a fost asasinata in poarta casei sale de la Moscova.
Cine, cu fata descoperita, a tras 4 focuri de arma este inca nepedepsit, asa cum dealtfel cei care au ordonat deschiderea focului asupra celei mai curajoase jurnaliste pe care Rusia si-o aminteste.
Anna in tara sa era necuoscu, asa cum in mod oportun (si delicat) amintea presedintele Putin la putine ore dupa executie. Dealtfel, aici,cartile Anei despre Cecenia si despre involutia democratica ruseasca, cu greu puteau fi publicate. Libertatea presei este amenintata in Russia de cand Kremlinul este condus de un fost locotenent colonel al KGB. Si totusi, in ciuda amenintarilor si otravirilor, Ana nu a dorit sa paraseasca Rusia.
Curajoasele sale reportaje despre violarea drepturilor omului la Groznj, ca si la Moscova, erau cunoscute in Occident. Nici un un reprezentant al Uniunii Europene nu a gasit ca este de datoria sa sa participe la inmormantare. Nice un sef de stat. Nice un premier al lumii care vorbeste despre exportarea libertatii.
Daca politica a fost neatenta(prezenta in schimb in intrecerea pentru a plati ceva maruntis mai putin pentru gazul rus), lumea culturala nu o poate uita pe Ana Politkovskaja.
Cerem deci, ca in toata Europa, ziare, teatre, filarmonici, orchestre sau artisti sa organizeze 7 octombrie 2007 initiative care sa o aminteasca pe Ana.
Pentru a spune cui a asasinat-o: noi nu uitam!


mailto:7ottobre2007@gmail.com

Nessun commento: